','auto');ga('send', 'pageview');

ACTIVITATS - CIUTAT VACANCES Bungalow rural allotjament familiar economic

Vaya al Contenido

Menu Principal:

ACTIVITATS

Reserva Nacional de Caça de Boumort


La Reserva Nacional de Caça de Boumort (RNC) pertany al Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i va ser creada per la Llei 17/1991 aprovada pel Parlament de Catalunya el 23 d'octubre de 1991, amb la finalitat de protegir, fomentar i aprofitar les espècies animals que hi habiten en estat salvatge i de preservar els ecosistemes als quals pertanyen. També forma part del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) i de la Xarxa Natura 2000. Es troba situada al Prepirineu occidental català, entre les valls de la Noguera Pallaresa i del Segre, i abasta tot un seguit de serralades disposades transversalment de l'una a l'altra vall, d'entre les quals destaquen la Serra de Boumort que dóna nom a la Reserva, la Serra de Carreu, la Serra de Cuberes i la Serra de Batsacans. A més de la reserva, pròpiament dita, l'envolten altres espais naturals, com el de la Serra de Carreu. L'altura màxima de la Reserva s'assoleix al Cap de Boumort (2.077 m. alt.), al Pi Sec (1.917) i al del Cap de Carreu (1.749,3). Ens trobem davant un paisatge típicament prepirinenc amb serres abruptes i relleu força accidentat que dóna peu a forts contrastos, la qual cosa afavoreix una gran diversitat.
Vegetació: La vegetació de la Reserva Nacional de Caça de Boumort és la pròpia dels Prepirineus occidental català, enriquida per la penetració d'espècies boreoalpines i pel manteniment d'elements xeromediterranis. Presenta una gran diversitat, tant en nombre d'espècies com en estructures. El paisatge dominant és submediterrani, amb pinedes secundàries de pinassa i de pi roig, dins el domini de la roureda de fulla petita, que actualment només es troba a les rodalies de barrancs i llocs inaccessibles. La part superior està dominada pels boscos de pi negre, acompanyats per un sotabosc de boixerola i ginebre comú. Per sobre dels 1.800 m. alt. hi ha prats alpinitzats formats fonamentalment per ussona, festuca duríssima i avena montana, gramínies típicament pirinenques que es desenvolupen als vessants assolellats, rocosos i amb poca nivació.
Fauna: En aquesta reserva de caça destaquen, per damunt de la resta d'espècies que s'hi troben, els cèrvids. El més abundós és el cérvol comú, però també hi ha isards, cabirols i daines. També hi ha molt de porc senglar; la resta de mamífers existents són el conill, la llebre europea, a més de guineus, teixons, fagines, gats fers, martes i musteles, tot i que les tres darreres en una proporció més petita. Pel que fa a aus, s'hi troba el picot negre, el mussol pirinenc i la becada (totes tres són espècies protegides). També hi ha la perdiu roja, la perdiu xerra, i una bona mostra de grans rapinyaires, amants dels cingles i els penya-segats: el trencalòs, el voltor, l'aufrany, el falcó pelegrí i l'àliga daurada. Als rierols es troben algunes espècies singulars, algunes d'elles endèmiques: el tritó pirinenc i el cranc de riu ibèric, espècie en franca recessió.
Links de interès:
Pàgina de la Reserva Nacional de Caça del Boumort.

Serra del Boumort, Wikipedia.

Congos de Montrebei

L'espai natural del congost de Mont-rebei (El Pallars Jussà - La Noguera) té una extensió d'unes 600 hectàrees. Fou adquirit per la Fundació Catalunya-La Pedrera (que gestiona l’àrea de Territori i Medi Ambient de la Fundació) el 1999 amb l'objectiu de preservar els seus valors naturals i de paisatge. En la seva major part és inclòs dins l'espai d'interès natural (PEIN) del Montsec i també limita amb la Reserva Natural Parcial del Congost de Mont-rebei. El 14 d'abril del 2005, el congost de Mont-rebei ha estat declarat Refugi de Fauna Salvatge.


El congost de Mont-Rebei que forma el riu Noguera Ribagorçana en travessar  la serra del Montsec, separa el Montsec d'Ares del Montsec de l'Estall i constitueix l'únic gran congost de Catalunya que es manté més o menys verge sense que el travessi cap carretera, ferrocarril o línia elèctrica. Únicament és travessat per un camí de ferradura parcialment excavat a la roca que permet gaudir d'una manera molt espectacular d'aquest indret. Les parets del congost arriben a assolir més de 500 metres de caiguda vertical, amb punts on l'amplada mínima del congost és de només 20 metres.

BOTIGUES MUSEU DE SALAS DE PALLARS
A diferència de les poblacions on han proliferat les col·leccions i museus dedicats a la recuperació dels oficis tradicionals, Salàs ofereix una proposta museística menys coneguda i explorada: el coneixement de botigues i espais d’època a partir de l’exposició i divulgació dels béns de consum quotidians.

Hi ha dos tipus d’espais que s’ambienten: Els establiments que venien exclusivament productes de marca (botiga de queviures, farmàcia, estanc ...). Els establiments que utilitzen necessàriament alguns d’aquests béns de consum immediats amb marca per a oferir algun tipus de servei (barberia, bar / taverna - cafè). L’ambientació d’aquests espais s’aconsegueix a partir del mobiliari, de l’exposició dels productes més representatius de cada període i de l’exhibició de cartells i altres elements publicitaris. Aquest projecte proposa al visitant d’aquests espais un recorregut per cent anys de vida quotidiana utilitzant el vehicle poder evocador d’uns escenaris, d’uns productes i d’unes imatges que ja formen part de l’imaginari col·lectiu.

DIADA DELS RAIERS:  del 5 al 7 de juliol de 2019

L'ofici de raier consistia en la construcció de rais, embarcacions de troncs, i la seva conduccció fluvial aigües avall. A Catalunya l'activitat més important dels raiers era a Coll de Nargó, a la conca del riu Segre, i el Pont de Claverol, a la conca de la Noguera Pallaresa. El nom de rai (bassa), ve de "raig", ja que l'estructura de fusta, viatjava com un raig per les aigües dels rius catalans. L'activitat del raier començava a l'hivern en els boscos de pi negre i avet dels Pirineus, després es barranquistes les bigues riu avall fins als punts de enraiment (formació del rai), i a l'estiu es portaven les basses navegant fins als punts de distribució de la fusta. Normalment en un mateix viatge es reunia un grup de deu o dotze raiers amb cinc o sis rais. Els més experts anaven en el primer rai per a controlar els corrents i els obstacles naturals. Es podien trobar amb pigals (roques arrodonides), raspera (parts del riu amb escàs cabal on es podia embarrancar), meandres o forts desnivells. El viatge era tot una aventura i una oportunitat per a la gent jove per viatjar i sortir de la comarca. De vegades s'aprofitava per transportar mercaderies o persones. Les basses podien arribar fins a Lleida o fins i tot a Tortosa. Entre altres utilitats, havia de subministrar fusta per les drassanes de l'armada. L'activitat dels raiers va perdurar des del segle XIII fins als anys 1930 quan la construcció d'embassaments va impedir el transport fluvial i va ser substituït pel transport per carretera. Des de 1979 es celebra cada primer diumenge de juliol la Diada dels raiers a la Pobla de Segur. Seguint el mètode tradicional dels raiers es munta un rai i es fa una baixada pel riu. El Pont de Claverol hi ha el Museu dels Raiers que, a més d'una exposició permanent, disposa d'un arxiu documental, fotogràfic, biblioteca i videoteca dedicats al transport fluvial de la fusta.

PARC DE LES OLORS - CLAVEROL  

LA NATURA AL SERVEI DELS SENTITS. Has tastat alguna vegada la Sajolida? Per a què s'utilitzava la Calèndula? Perquè les plantes produeixen olis essencials? Vine i descobreix tot un món al voltant de les plantes aromàtiques, culinàries i medicinals.  Mira, toca, tasta....... Vine al Parc de les Olors de Claverol i gaudeix d'una experiència amb els cinc sentits. T'hi esperem!

CIUTAT VACANCES Allotjament turisme rural familiar economic bungalow
 
AREAS VACACIONALS, SL. Avd. Camp de la Sala, s/n. 25500 - LA POBLA DE SEGUR (LLEIDA). reservas@ciutatdevacancespobla.com. 034.973.66.00.16
Regreso al contenido | Regreso al menu principal