','auto');ga('send', 'pageview');

ELS RAIERS - CIUTAT VACANCES Bungalow rural allotjament familiar economic

Vaya al Contenido

Menu Principal:

ELS RAIERS

PROGRAMES

DIADA DELS RAIERS:
del 3 al 5 de juliol de 2015


L'ofici de raier consistia en la construcció de rais, embarcacions de troncs, i la seva conduccció fluvial aigües avall. A Catalunya l'activitat més important dels raiers era a Coll de Nargó, a la conca del riu Segre, i el Pont de Claverol, a la conca de la Noguera Pallaresa. El nom de rai (bassa), ve de "raig", ja que l'estructura de fusta, viatjava com un raig per les aigües dels rius catalans.

L'activitat del raier començava a l'hivern en els boscos de pi negre i avet dels Pirineus, després es barranquistes les bigues riu avall fins als punts de enraiment (formació del rai), i a l'estiu es portaven les basses navegant fins als punts de distribució de la fusta.
      
Normalment en un mateix viatge es reunia un grup de deu o dotze raiers amb cinc o sis rais. Els més experts anaven en el primer rai per a controlar els corrents i els obstacles naturals. Es podien trobar amb pigals (roques arrodonides), raspera (parts del riu amb escàs cabal on es podia embarrancar), meandres o forts desnivells. El viatge era tot una aventura i una oportunitat per a la gent jove per viatjar i sortir de la comarca. De vegades s'aprofitava per transportar mercaderies o persones. Les basses podien arribar fins a Lleida o fins i tot a Tortosa. Entre altres utilitats, havia de subministrar fusta per les drassanes de l'armada.

L'activitat dels raiers va perdurar des del segle XIII fins als anys 1930 quan la construcció d'embassaments va impedir el transport fluvial i va ser substituït pel transport per carretera. Des de 1979 es celebra cada primer diumenge de juliol la Diada dels raiers a la Pobla de Segur. Seguint el mètode tradicional dels raiers es munta un rai i es fa una baixada pel riu. El Pont de Claverol hi ha el Museu dels Raiers que, a més d'una exposició permanent, disposa d'un arxiu documental, fotogràfic, biblioteca i videoteca dedicats al transport fluvial de la fusta.

R1

DIADA DELS RAIERS   
3 al 5 de juliol de 2015  
Estada: 1  nit.  
  

28 €
pax/nit

Condicions: No compatible amb altres ofertes. Resta de condicions segons tarifa general.

R2

DIADA DELS RAIERS   
3 al 5 de juliol de 2015  
Estada: 2  nits.
   

18 €
pax/nit

Condicions: No compatible amb altres ofertes. Resta de condicions segons tarifa general.

 
AREAS VACACIONALS, SL. Avd. Camp de la Sala, s/n. 25500 - LA POBLA DE SEGUR (LLEIDA). reservas@ciutatdevacancespobla.com. 034.973.66.00.16
Regreso al contenido | Regreso al menu principal